Lohikäärmeen alainen

Teatterikoneen kantaesitys LOHIKÄÄRMEEN ALAINEN

ENSI-ILTA 24.2.2018, Kulttuuritalo Pop Up, Kauppakeskus Kolmikulma

Lohikäärmeen alainen kertoo työpaikkakiusaamisesta ja narsistisesta esimiehestä. Esitys perustuu Kirsi Siukolan kirjaan Päivi hyvä.

Päivi hyvä! Minä olen niin onnellinen, että sain sinut meille töihin! Sinä olit hakijoista paras. Olet täydellinen ihminen tähän tehtävään.”

Kuva: Laura Eteläaho

Päivi on ystävällinen, sosiaalinen, ammattitaitoinen, hauska ja ideoita pursuava keski-ikää lähestyvä nainen. Hän aloittaa uuden työn koulutusalan yrityksessä, jossa esimiehenä on kokenut ja karismaattinen Asta. Päivin unelma on vihdoin totta. Hän pääsisi työskentelemään huipputiimissä huippuosaajan alaisuudessa ja oppimaan uutta. Ja myös esimies Asta on innoissaan; aiemmat rekrytoinnit ovat epäonnistuneet, väki on ollut ammattitaidotonta ja henkisesti epävakaata, mutta nyt Asta on saanut tiimiinsä Päivin. Päivin, joka oli hakijoista selvästi paras. Asta lupaa, että Päivin perehdytys hoidetaan huolella ja kaikessa rauhassa. Niin huolella, ettei Päivi pääse ollenkaan käsiksi varsinaisiin työtehtäviin ja pikkuhiljaa Päivi alkaa epäillä, ettei Asta luotakaan hänen ammattitaitoonsa. Vähitellen kaikki muuttuu vaikkei mikään muutu. Astan kanssa ei päde normaalit vuorovaikutuksen lainalaisuudet. Päivi saa jatkuvasti kuulla ymmärtäneensä väärin ja hänet käsketään perehtymään lisää. Vaikka Päivi ei oikeastaan saa lainkaan tehdä töitä, hän on lopenuupunut; päätä särkee, oksettaa, heikottaa ja sydän hakkaa.

”Mä en ymmärrä millä lailla sitä peliä pitäis pelata. Mun pitää koko ajan perustella kaikki omat mielipiteeni, ja kun mä niitä tarpeeksi paljon perustelen, mä en ole enää varma itsekään mitä mä ajattelen. Ja kun kaikki mitä mä sanon arsyttää Astaa, niin sit mä annan periks. Vaikenen, koska pääsen helpommalla. Minä, joka on aiemmin saanut kuulla olevan joskus liiankin suora. Aivan kuin mä työskentelisin jonkun oikuttelevan pienen lapsen kanssa. Tai jonkun kahjon herttakuningattaren.”

Kuva: Laura Eteläaho

Lohikäärmeen alainen on näyttelijä-ohjaajien dramatisoima kiinnostava kantaesitys aiheesta, josta on vaikea puhua; aikuisten ihmisten kiusaamisesta. Suomessa kiusataan työpaikoilla paljon. Uhri ei välttämättä ole heikko tai osaamaton. Päinvastoin. Uhriksi saattaa joutua kuka tahansa. Työpaikkakiusaaja voi olla myös kollega, mutta erityisen haastavaa on puuttua kiusaamiseen, joka tulee esimiestasolta.

Esitys kertoo ajatuksia herättävän ja sydäntä riipaisevan, alkuperäistekstin kirjoittaneen Siukolan omakohtaisuuteen perustuvan tarinan osaavasta ja mukavasta naisesta, jonka elämään ahdistus hiipii salakavalasti ja absurdilta tuntuvalla tavalla. Koko keho oireilee jo ennen kuin Päivi ymmärtää tilanteen oikean laidan.

 

Kuva: Laura Eteläaho

Näyttelijät Sulonen ja Sankilampi tekevät ihon alle menevän roolityön tarinan uhrina Päivinä sekä ovelasti alistavana esimiehenä Astana.

Tarinan muut henkilöt, ne sivulliset, Päivin läheiset ja työkaverit, nähdään lavalla tyylitellysti nuketettuina, sillä lopulta Päivin sisäiseen maailmaan ei enää mahdu mitään muuta kuin hän ja Asta. Muuten hän kokee olevansa yksin.

Esitykseen sisältyy näyttelijöiden vetämä keskustelu, jossa pohditaan yleisön kanssa näytelmän herättämiä ajatuksia.

Esityksen kesto: n. 1,5 h + keskustelu.

Teemme yhteistyötä ravintola Amarillon kanssa
Teatterilipulla saat Amarillosta 15% alennuksen ruokailusta!
Ilmoita ravintolan henkilökunnalle tilauksen yhteydessä teatterialennuksesta, näyttämällä esityksen pääsylippua. Tarjous on voimassa esityspäivänä, ennen tai jälkeen esityksen. (Alennus koskee ainoastaan ruokailua, ei juomia.)

Amarillon tarina alkaa syvältä Texasin sydämestä. Kokkimme ovat matkanneet Texasia ristiin rastiin ja istuneet leiritulilla Rio Granden molemmin puolin, jotta voimme tarjota sinulle parasta texmexiä ison meren tällä puolen. Hampurilaisia, fajitaksia, bolilloja, wingsejä, ´dilloja… Amarillon tyyliin reiluina, näyttävinä ja täyttävinä annoksina!

Pöytävaraukset: 010 76 75510, suosittelemme tekemään pöytävarauksen viikonloppuisin!
Osoite: Puistokatu 2, 40100 JKL
Tutustu Amarillon tarjontaan täältä AMARILLO

Työryhmä

Perustuu Kirsi Siukolan kirjaan Päivi Hyvä

Ohjaus & dramatisointi, sekä rooleissa: Annu Sankilampi & Kirsi Sulonen
Musiikki: Mikko Kokki & Piia Sairanen
Valosuunnittelu: Mikko Kokki
Tekniikan ajo: Mikko Kokki & Paavo Lampinen
Juliste & ennakkokuvat: Toni Essel
Promokuvat: Laura Eteläaho
Tuotanto: Teatterikone 2018 / Laura Eteläaho

Tämä esitys on tilattavissa

Jaa tämä sivu:

Esitysaikataulu

Ovet aukeavat n. klo 18.30
La 24.2. klo 19 Ensi-ilta

To 8.3. klo 19
La 10.3. klo 19
Ke 21.3. klo 19
Pe 23.3. klo 19
La 24.3. klo 19
La 7.4. klo 19
Pe 20.4. klo 13
Pe 20.4. klo 19
La 21.4. klo 19
To 3.5. klo 13 (Ryhmille, kysy tuottajalta!)
Ke 9.5. klo 13 (Ryhmille, kysy tuottajalta!)

Liput

Liput ennakkoon: 20€ / 16€
(Ennakkolipunmyynti päättyy n. tuntia ennen esityksen alkua)
Liput paikan päältä, sekä varatut liput: 22€ / 18 €
(vain korttimaksu, smartum -kulttuurisetelit)
varaukset: varaukset@teatterikone.fi

Esityspaikka

Kulttuuritalo Pop Up, Kolmikulma
Puistokatu 2
40100 Jyväskylä
(Kulttuuritalo Pop Up:lla on oma sisäänkäynti puistokadun puolelta)

Lisätietoja

Laura Eteläaho, tuottaja
laura@teatterikone.fi
puh: 045 652 4776