Maukka ja Väykkä

Maukka ja Väykkä rakentavat talon on Timo Parvelan suositun lastenkirjan pohjalta dramatisoitu lastennäytelmä, jota Teatterikone esitti vuosina 2011-2013.

Näytelmässä Maukan ja Väykän taivaansininen talo on luiskahtunut paikaltaan mäen päältä, luisunut rinnettä pitkin alas ja jäänyt lopulta kallelleen. Tavarat ovat valuneet yhteen nurkkaan, matot on pitänyt naulata kiinni lattiaan ja kaikki maalauksetkin ovat vinossa. Mutta mikä pahinta, Maukka-kissa ei pysty runoilemaan sekamelskassa eikä pääse nauttimaan inspiroivasta maisemasta yli kylän kattojen. Käytännön koirana Väykkä purkaisi talon ja rakentaisi sen pala palalta takaisin omalle paikalleen mäen laelle. Maukalla on kuitenkin nerokkaampi suunnitelma, jolla selvitä urakasta ilman työntekoa. Taiteilijasielun suuruudenhullut suunnitelmat eivät käy yksiin Väykän insinöörintarkan järjestelmällisyyden kanssa ja eripuraisen parivaljakon ystävyyskin joutuu työntuoksinnassa koetukselle. – Minun herkkä sieluni saa pysyvän haavan karkeista laudoista. Miau. – Sinä voisit kyllä käyttää rukkasia.

Timo Parvelan värikkäät hahmot heräsivät näyttämöllä eloon Annu Sankilammen ohjauksessa, ja vastakohtaiset eläinystävykset saivat vertaisensa tulkit Aaro Vuotilasta ja Kirsi Sulosesta. Vauhdikas ja musiikilla väritetty näytelmä sovitettiin lastennäytelmäksi, mutta aikuisetkin löysivät tuttuja ja tunnistettavia piirteitä eriparisen pariskunnan yhteiselosta.

Näytelmä sai ensi-iltansa 15. päivä lokakuuta 2011 Jyväskylän Kaupunginkirjaston lastenosaston satuhuone Peukaloisessa. Alkuvuodesta 2012 esitys kiersi Keski-Suomea yhteistyössä sanomalehti Keskisuomalaisen ja paikallisten kirjastojen ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Esitys oli keikkaohjelmistossa vuoteen 2013.

 

 

 

 

 

MAUKKA JA VÄYKKÄ RAKENTAVAT TALON TYÖRYHMÄ:

Alkuperäisteksti: Timo Parvela
Dramatisointi: Aaro Vuotila

Ohjaus: Annu Sankilampi
Rooleissa: Väykkä – Aaro Vuotila Maukka – Kirsi Sulonen
Laulut ja äänet: Aaro Vuotila
Puvustus: 
Annastiina Kekäläinen
Maskeeraus: 
Minttu Minkkinen
Lavastus: 
Annastiina Kekäläinen, Pekka Sankilampi ja Annu Sankilampi
Pressikuvat ja graafiset:
Riku Suonio
Tuotanto: Teatterikone 2011