Paska äiti

”Kun äidillä on hyvä olla, niin on lapsellakin.”

Paska äiti on epävirallisen jatko-osan  kevään 2011 alkoholismia käsitelleelle Happohotellille. Tässä näytelmässä tarinoidaan ja lauletaan vuorostaan äideistä ja äitiydestä, ja työryhmälähtöinen esitys on koottu omakohtaisista tuntemuksista ja tarinoista. Lavalle heittäytyvät Happohotellissa nähty kolmikko Annu Sankilampi, Nina Loimusalo ja Tuija Kiviranta vahvistettuna Tiina Huhtaniemellä.

Paska äiti -esityksen keskiössä on neljä naista.  Neljä ystävää ja neljä erilaista äiti-tyyppiä. Neljä paskaa äitiä?  Tapahtumapaikkana on työnarkomaani Tytin (Tiina Huhtaniemi) kirpputori, jossa omia äitiyden aikaansaamia ristiriitoja, odotuksia ja paineita avaavat kevytkenkäinen Veera (Nina Loimusalo), perheen eteen uhrautuva Maaria (Tuija Kiviranta) sekä vapaudestaan kiinni pitävä Ansku (Annu Sankilampi).

Paska äiti revittelee ja repii äitimyyttiä. Mukana on hurttia huumoria, rehellisiä tunteita, koskettavaa musiikkia sekä hilpeitä ylilyöntejä. Esitys ei saarnaa eikä siloittele, vaan antaa äitien puhua. Tässä näytelmässä miehet kerrankin jätetään rauhaan ja kaikkien ongelmien takana ovat huonot äidit!

Esitys on synnytetty työryhmässä pohtien ja keskustellen. Näyttelijöiden yhdessä ideoiman tekstin on lavalle sovittanut ja ohjannut Annu Sankilampi. Näytelmän laulut on sanoittanut ja säveltänyt Nina Loimusalo.

”Lähtökohta esityksen tekemiseen lähti mukana olijoiden omasta huonouden tunteesta äitinä. Jokainen äiti etsi itsestään piirteitä, jotka vievät häntä pois hyvästä äitiydestä. Alusta lähtien esityksen tyylilajiksi oli sovittu kabareemainen iloittelu, jotta päästään pois itsesäälistä ja itsesyyttelystä. Peiliin näyttelijät ovat monta kertaa joutuneet kyllä katsomaan. Hahmot ovat tunnistettavia, mutta sen verran karikatyyrejä, että heille voi huoletta nauraa.”

– Annu Sankilampi –

Paska äiti sai ensi-iltansa 11. päivä helmikuuta 2012 Baari Vakiopaineen teatteritilassa. Suuren suosion saaneesta näytelmästä järjestettiin lisänäytöksiä Vakiopaineessa ja toinen esityskierros  maalis-huhtikuussa Keskustien 21:n liiketilassa.

Syksyllä 2012 Paskat äidit palasivat takaisin 3. esityskaudella, joka sekin oli Keskustien tiloissa ja pyöri lisäesityksiin lokakuusta joulukuuhun.

Maaria, Tytti…

…Veera ja Ansku.

 

PASKA ÄITI

Ohjaus ja käsikirjoitus työryhmän ideoiden pohjalta Annu Sankilampi
Musiikki ja laulut Nina Loimusalo

Rooleissa
Tytti – Tiina Huhtaniemi
Maaria – Tuija Kiviranta
Veera – Nina Loimusalo
Ansku – Annu Sankilampi

Puvustus ja lavastus Työryhmä
Valosuunnittelu: Jani Pietikäinen

Graafiset ja valokuvat Riku Suonio
Tuotanto Teatterikone ry 2012

Kesto noin tunnin. Ei väliaikaa.

 

Paska äiti -näytelmän voi tilata juhliin tai muihin tapahtumiin. 

Ota yhteyttä:

Tuottaja Laura Eteläaho
puh. 045 231 9246
laura ( a ) teatterikone.fi