Pumpgirl

Pumpgirl on Abbie Spallenin intensiivinen draama kolmesta henkilöstä Pohjois-Irlannin rajan tuntumassa. Näytelmä on Aaro Vuotilan esikoisohjaus, jossa unelmat ja todellisuus leikkaavat toisiaan kaikessa raadollisuudessaan. Nimiroolissa nähdään Annu Sankilampi, muissa rooleissa Jukka-Pekka Mikkonen ja Kirsi Sulonen.

”Aaro Vuotila on ohjaajana saanut käsiinsä unelmien paketin; loistava teksti ja upeat näyttelijät. Hän käsittelee aarrettaan tyylikkäästi ja hellävaroen, pidättelee ja viivyttää hengästymiseen asti.”

– Pauliina Siekkinen, Keskisuomalainen 30.4.2011. –

Pumpgirl

Suomenkielisen kantaesityksensä Pumpgirl sai Jyväskylän Kaupunginteatterin ja Teatterikoneen yhteistyönä huhtikuussa 2011 Pienellä näyttämöllä. Maaliskuussa 2012 näytelmä palasi vielä toiselle kierrokselle Kaupunginteatterille. Pumpgirl oli mukana myös vuoden 2011 Tampereen Teatterikesän Off Tampereessa.

Pumpgirlin nimihahmo, poikatyttö Sandra, työskentelee huoltoasemalla, joka yrittää houkutella rajan toiselle puolelle halvemman bensan perässä paenneita asiakkaita edullisella limsalla ja ilmaisella autovahalla. Paikallinen ralliamatööri Hammy on vakioasiakas huoltamolla. Häntä ei kumminkaan paikalle houkuttele tarjoukset, vaan Pumpgirlin kanssa jaetut kahdenkeskiset hetket Toyota Celican takapenkillä. Hammyn vaimo Sinead riutuu kotiäitinä uskoen löytäneensä rakkauden miehestä, jolle Sinead on kuitenkin vain yksi satunnaisista kaadoista. Miesporukan retostelu urotöillään kylän kovimpina naistenmiehinä johtaa Hammyn ja Pumpgirlin tilanteeseen, jonka seuraukset vaikuttavat kohtalokkaasti jokaisen kolmen ihmisen elämään.

Taidokkaasti kirjoitettu näytelmä etenee toisiaan avaavien ja kommentoivien monologien kautta, joista jokainen kertaa omaa tarinaansa omasta näkökulmastaan. Jokainen henkilöistä ajautuu elämässään eteenpäin kuin viemärin virran mukana. Kyseenalaistamatta omaa toimintaansa tai sen puutetta, he vain hyväksyvät tilanteensa. Kumpi kantaa lopulta pidemmälle, kurjuuden sietäminen vai onnen tavoittelu?

Abbie Spallen kuuluu irlantilaisen näytelmäkirjallisuuden nuoremman polven kärkijoukkoon. Spallen on saavuttanut teoksillaan suosiota Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa ja Pumpgirliä on aiemmin esitetty mm. off-Broadway -tuotantona New Yorkissa sekä Lontoon Bush Theatressa.

Idea Pumpgirlin suomentamisesta ja esittämisestä syntyi Keski-Suomen Kirjailijatalolla kesällä 2010. Abbie Spallen asui tuolloin Keski-Suomen Kirjailijoiden residenssivieraana talossa kuukauden ajan. Kirjailija oli saanut kirjallisuusverkosto HALMAn stipendin, jonka turvin tämä oli mahdollista. Keski-Suomen Kirjailijoista Vesa Lahti käänsi osan Abbie Spallenin näytelmistä Strandline ja Pumpgirl, ja yhdistys pyysi Teatterikoneelta näyttelijöitä näiden käännettyjen tekstien luentailtaan. Näin Teatterikoneen Annu Sankilampi tapasi kirjailijan ja idea suomenkielisestä kantaesityksestä sai alkunsa. HALMAn ja Taiteen keskustoimikunnan myöntämillä määrärahoilla Keski-Suomen Kirjailijat osti Teatterikoneelle näytelmän esitysoikeudet ja maksoi käännöstyöstä.

 

Pumpgirlin arvostelut:

Pauliina Siekkisen arvio Keskisuomalaisessa.

Katariina Kalmarin arvio Keski-Suomen Viikossa.

Matti Saarelan arvio Off-Tampereen esityksestä

 

PUMPGIRL

Käsikirjoitus Abbie Spallen
Käännös Vesa Lahti
Ohjaus Aaro Vuotila

ROOLEISSA
Sandra ”Pumpgirl” – Annu Sankilampi
Hammy – Jukka-Pekka Mikkonen
Sinead – Kirsi Sulonen

Lavastus Pekka Sankilampi
Puvustus Annastiina Kekäläinen
Graafinen suunnittelu Marjo Vihavainen
Pressikuvat Riku Suonio
Tuotanto Teatterikone ry 2011


Yhteistyössä
Keski-Suomen KirjailijatHALMA Network ja Irish Literature Exchange sekä Jyväskylän kaupunginteatteri