Tämän näytelmän esityskausi on päättynyt.

Lohikäärmeen alainen

Teatterikoneen kantaesitys LOHIKÄÄRMEEN ALAINEN

Lohikäärmeen alainen kertoo työpaikkakiusaamisesta ja narsistisesta esimiehestä. Esitys perustuu Kirsi Siukolan kirjaan Päivi hyvä.

Päivi hyvä! Minä olen niin onnellinen, että sain sinut meille töihin! Sinä olit hakijoista paras. Olet täydellinen ihminen tähän tehtävään.”

Kuva: Laura Eteläaho

Päivi on ystävällinen, sosiaalinen, ammattitaitoinen, hauska ja ideoita pursuava keski-ikää lähestyvä nainen. Hän aloittaa uuden työn koulutusalan yrityksessä, jossa esimiehenä on kokenut ja karismaattinen Asta. Päivin unelma on vihdoin totta. Hän pääsisi työskentelemään huipputiimissä huippuosaajan alaisuudessa ja oppimaan uutta. Ja myös esimies Asta on innoissaan; aiemmat rekrytoinnit ovat epäonnistuneet, väki on ollut ammattitaidotonta ja henkisesti epävakaata, mutta nyt Asta on saanut tiimiinsä Päivin. Päivin, joka oli hakijoista selvästi paras. Asta lupaa, että Päivin perehdytys hoidetaan huolella ja kaikessa rauhassa. Niin huolella, ettei Päivi pääse ollenkaan käsiksi varsinaisiin työtehtäviin ja pikkuhiljaa Päivi alkaa epäillä, ettei Asta luotakaan hänen ammattitaitoonsa. Vähitellen kaikki muuttuu vaikkei mikään muutu. Astan kanssa ei päde normaalit vuorovaikutuksen lainalaisuudet. Päivi saa jatkuvasti kuulla ymmärtäneensä väärin ja hänet käsketään perehtymään lisää. Vaikka Päivi ei oikeastaan saa lainkaan tehdä töitä, hän on lopenuupunut; päätä särkee, oksettaa, heikottaa ja sydän hakkaa.

”Mä en ymmärrä millä lailla sitä peliä pitäis pelata. Mun pitää koko ajan perustella kaikki omat mielipiteeni, ja kun mä niitä tarpeeksi paljon perustelen, mä en ole enää varma itsekään mitä mä ajattelen. Ja kun kaikki mitä mä sanon arsyttää Astaa, niin sit mä annan periks. Vaikenen, koska pääsen helpommalla. Minä, joka on aiemmin saanut kuulla olevan joskus liiankin suora. Aivan kuin mä työskentelisin jonkun oikuttelevan pienen lapsen kanssa. Tai jonkun kahjon herttakuningattaren.”

Kuva: Laura Eteläaho

Lohikäärmeen alainen on näyttelijä-ohjaajien dramatisoima kiinnostava kantaesitys aiheesta, josta on vaikea puhua; aikuisten ihmisten kiusaamisesta. Suomessa kiusataan työpaikoilla paljon. Uhri ei välttämättä ole heikko tai osaamaton. Päinvastoin. Uhriksi saattaa joutua kuka tahansa. Työpaikkakiusaaja voi olla myös kollega, mutta erityisen haastavaa on puuttua kiusaamiseen, joka tulee esimiestasolta.

Esitys kertoo ajatuksia herättävän ja sydäntä riipaisevan, alkuperäistekstin kirjoittaneen Siukolan omakohtaisuuteen perustuvan tarinan osaavasta ja mukavasta naisesta, jonka elämään ahdistus hiipii salakavalasti ja absurdilta tuntuvalla tavalla. Koko keho oireilee jo ennen kuin Päivi ymmärtää tilanteen oikean laidan.

 

Kuva: Laura Eteläaho

Näyttelijät Sulonen ja Sankilampi tekevät ihon alle menevän roolityön tarinan uhrina Päivinä sekä ovelasti alistavana esimiehenä Astana.

Tarinan muut henkilöt, ne sivulliset, Päivin läheiset ja työkaverit, nähdään lavalla tyylitellysti nuketettuina, sillä lopulta Päivin sisäiseen maailmaan ei enää mahdu mitään muuta kuin hän ja Asta. Muuten hän kokee olevansa yksin.

Esitykseen sisältyy näyttelijöiden vetämä keskustelu, jossa pohditaan yleisön kanssa näytelmän herättämiä ajatuksia.

Esityksen kesto: n. 1,5 h + keskustelu.

 

Työryhmä

Perustuu Kirsi Siukolan kirjaan Päivi Hyvä

Ohjaus & dramatisointi, sekä rooleissa: Annu Sankilampi & Kirsi Sulonen
Musiikki: Mikko Kokki & Piia Sairanen
Valosuunnittelu: Mikko Kokki
Tekniikan ajo: Mikko Kokki & Paavo Lampinen
Juliste & ennakkokuvat: Toni Essel
Promokuvat: Laura Eteläaho
Tuotanto: Teatterikone 2018 / Laura Eteläaho

Tämä esitys on tilattavissa

Jaa tämä sivu:

Esitysaikataulu

Esityskausi on päättynyt, esitys on tilattavissa

Liput

Liput ennakkoon: 20€ / 16€
(Ennakkolipunmyynti päättyy n. tuntia ennen esityksen alkua)
Liput paikan päältä, sekä varatut liput: 22€ / 18 €
(vain korttimaksu, smartum -kulttuurisetelit)
varaukset: varaukset@teatterikone.fi
JYY:n jäsenet: 10€ (vain varaukset ja paikan päältä ostetut liput)
Jyväskylän kaupungin henkilöstö: 15€ (vain varaukset ja paikan päältä ostetut liput)

Esityspaikka

Esityspaikka vaihtelee.

Lisätietoja

Laura Eteläaho, tuottaja
laura@teatterikone.fi
puh: 045 652 4776