Teatterikoneen loppuvuoden toiminta on vaarassa

Tiedote viestimille 28.9.2023

Palkittu ja kiitetty teatteri tarvitsee apua rahoitusvaikeuksiinsa, jotta 20-vuotisjuhlanäytelmä ja loppuvuoden toiminta saadaan pelastettua. 

Teatterikone on Kulttuuritalo Villa Ranassa toimiva jyväskyläläinen vapaan kentän ammattiteatteri, joka työllistää vakituisesti kaksi henkilöä, sekä vuosittain osa-aikaisesti kymmeniä henkilöitä. Keski-Suomen taidetoimikunnan, Jyväskylän kaupungin ja Kulttuuriluotsien taidepalkinnoilla palkittu Teatterikone on ainoa keskisuomalainen teatteri, joka on profiloitunut kantaesityksiin ja hyödyntää osallistavaa teatteria esityksissään. Lisäksi  yleisötyö, sekä koulutuksien ja ohjelmien tarjoaminen ovat olennainen osa sen toimintaa.

Teatterikone tavoittaa vuosittain n. 9000 ihmistä. Teatterikoneen rahoituksesta 30 prosenttia tulee apurahoina kaupungilta ja valtiolta ja loput 70 % kerätään omarahoitusosuuden kautta. 

Tämä vuosi on ollut jo lähtökohtaisesti haastava. Avustusten osuus toiminnasta on ollut riittämätön, kun kaikki peruskulut ovat tänä vuonna nousseet. Otimme myös ison riskin, kun tuotimme kesäteatteria Saarijärvelle. Valitettavasti riski ei taloudellisesti kannattanut, vaikka taiteellisesti esitys oli menestys. Meillä on tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia, jotka mahdollistavat toiminnan vakauttamisen, mutta luovat myös lisää talouspaineita, kuten pysyvät tilat Kulttuuritalo Villa Ranassa. Olemme sitoutuneet käyttämään teatteritilaa tietyn verran vuodessa, mutta etukäteen ei voi tietää saammeko produktioille rahoitusta ja osa perustoiminnastakin joudutaan kattamaan lipputuloilla ja muulla myynnillä. Jos apurahoja ei tule, täytyy myyntiä yrittää kasvattaa, mutta se on näin pienillä resursseilla todella vaikeaa, Teatterikoneen taiteellinen johtaja Annu Sankilampi toteaa.

Vuonna 2003 perustettu Teatterikone viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Toimintavuosiensa aikana se on tuottanut yli 60 näytelmää, joita on esitetty teatteritilojen lisäksi hyvin erilaisissa paikoissa kuten metsässä, huoltoasemalla, tyhjissä liiketiloissa ja pellolla. Teatterikone kehittää jatkuvasti uudenlaisia toimintamalleja, joiden tarkoitus on lisätä ihmisten hyvinvointia ja kulttuurin saavutettavuutta. Näistä esimerkkeinä mm. verkossa esitetty Elämyskone -esitys jyväskyläläisille koronasulun aikana, ikäihmisille kehitetty Ikkunateatteri -konsepti, yksityisesitykset kotihoidon asiakkaille, forumteatteriesitykset Taidetestaajissa, nuorisolle suunnattu NuortenKone, Pimeetä Draamaa -esitys yhteistyössä Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n kanssa ja Haluan kotiin -forumteatteriesitys kehitysvammaisten asumisesta ja itsemääräämisoikeudesta yhteistyössä Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n kanssa. 

Kulttuurin rahoituksen tilanne on ylipäätään heikko ja tulevaisuuden tilanne näyttää entistä epätoivoisemmalta, jos kaikki suunnitellut säästöt toteutuvat. Harmittaa, että säästöt näyttävät kohdistuvan meihin vapaan kentän toimijoihin, jotka teemme hyvin pienillä avustuksilla vaikuttavaa työtä kaupunkilaisten hyvinvoinnin eteen. Paine lippujen myymisestä on kova ja tähän mennessä tavoite ei ole täyttynyt. Olemme joutuneet tilanteeseen, jossa kesken juhlanäytelmän harjoituskauden jouduimme pienentämään työryhmää, jotta saamme kaikki kulut minimiin. Neljän näyttelijän sijasta lavalla onkin vain kaksi näyttelijää. Onneksi olemme tottuneet nopeisiin muutoksiin, joten tästä selvitään, jos vain taloutta saadaan jotenkin vielä paikattua.

Olemme avanneet Kulttuurilahja -palvelussa kampanjan, jonka avulla yritämme kerätä rahoitusta ja pyrimme kehittämään vielä muitakin keinoja, joilla reilun 10 000 euron vaje saataisiin paikattua. Kaikki ideat otetaan ilolla vastaan, koska viimeisenä keinona on lomauttaa työntekijät, mutta sitten toimintaa on mahdotonta pyörittää, Sankilampi huokaa. 

 

Teatterikoneen toimintaa voit halutessasi tukea täältä.

Jaa tämä sivu: